Μαθαίνω για το Παστέλι
Ο Τρόπος Παρασκευής του Παστελιού
Η βασική Παρασκευή του παστελιού είναι η εξής: το μέλι θερμαίνεται σε ειδικό ρηχό σκεύος με μεγάλη επιφάνεια και ξαφρίζεται κατά τη βράση. Στη συνέχεια, όταν το μέλι δέσει, προστίθεται το σουσάμι με συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει το μίγμα, το οποίο έπειτα απλώνεται σε μάρμαρο ή σε ειδικό τελάρο αλειμμένο με γλυκό κρασί ή αμυγδαλόλαδο, μορφοποιείται και, αφού κρυώσει, κόβεται σε τεμάχια.
Επειδή το παστέλι παρασκευάζεται από δύο πρώτες ύλες, η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα αλλά και την αναλογία ανάμειξης των δύο υλών, δηλαδή του μελιού και του σουσαμιού, καθώς και στο καλό δέσιμο μεταξύ αυτών των δύο.
Το παστέλι διακρίνεται σε μελάτο και τραγανό παστέλι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο συστατικά υπερισχύει. Το παστέλι Σίφνου π.χ. είναι τραγανό παστέλι, διότι υπερισχύει το σουσάμι. Το «μελάτο» παστέλι, το οποίο συνιστά και την πιο παραδοσιακή του μορφή του παστελιού, παράγεται κυρίως στη Μεσσηνία, καθώς σήμερα το βρίσκουμε σπάνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.