Μαθαίνω για το Παστέλι
Η ιστορία του Παστελιού
Το Παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι, που απαντά στη διατροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Το Παστέλι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ιδιότητες που το καθιστούν απαραίτητη τροφή τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.
Το παστέλι έχει συνδεθεί στενά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς σε εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ως σησαμίς, ένα μίγμα σουσαμιού και μελιού, το οποίο μεταξύ άλλων προσφερόταν στους γάμους, τόσο στους καλεσμένους, όσο και στη νύφη, καθώς συμβόλιζε τη γονιμότητα, έθιμο που συναντάμε πολύ πρόσφατα και στα νησιά μας.
Περαιτέρω και σύμφωνα με έγκριτους μελετητές του Βυζαντινού Πολιτισμού, το παστέλι εμφανίζεται και στην μεγάλη αυτή ιστορική περίοδο, με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και χρήση ( Φαίδων Κουκουλές, Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός), για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου από ένα παραδοσιακό σπιτικό γλύκισμα παίρνει πια τη μορφή ενός υγιεινού σνακ, πολύ ανώτερου από πολλά άλλα αντίστοιχα είδη υπερτροφής, που φέρει μάλιστα και ελληνική σφραγίδα.